Het ontbrekende Wft-Volmacht Pensioenen?

8 mrt

Vanaf 1 januari 2012 moet een financieel dienstverlener het diploma Wft-Pensioenverzekeringen hebben om in tweedepijlerpensioen te mogen doen. Nou ja: als je van de overgangsregeling gebruikt maakt, geldt die diplomaplicht pas per 1 januari 2014. Maar het systeem is lek. Want pensioenverzekeringen zijn ook levensverzekeringen. Dus mag je ook in pensioen doen met een diploma Wft-Volmacht Leven. Dan heb je geen apart diploma Wft-Pensioenverzekeringen nodig. Daar was de wetgever vooraf duidelijk op gewezen, maar de wetgever vond het vermoedelijk teveel werk om dat gat te dichten. Wetgevers houden er ook niet van om op slordige wetgeving te worden gewezen.

 

Straks wordt het gat nog veel groter. Het nieuwe diplomastelsel dat de minister op 1 januari 2013 wil laten ingaan, telt maar liefst 4 volmachtdiploma’s, maar – opvallend – weer géén diploma Volmacht Pensioen. Tegelijk valt in dat nieuwe diplomastelsel Pensioenverzekering ook niet meer onder het diploma Volmacht Vermogen (de nieuwe naam voor wat nu nog Volmacht Leven heet). Dat betekent dat voor een pensioenvolmacht straks in het geheel geen Wft-diploma meer nodig is.

 

Kortom: hebt u er altijd van gedroomd om iets met pensioenverzekeringen te gaan doen, dan hebt u na 1 januari 2013 de kans. U kunt zonder welk diploma dan ook een vergunning gaan aanvragen voor een pensioenvolmacht. Let wel: u mag niet ‘adviseren’ in de zin van de Wft, want daarvoor geldt wel een diploma-eis. Maar u mag wel pensioenverzekeringen aanbieden, klanten daarover informeren, mutaties behandelen en ga zo maar door. U moet natuurlijk wel vakbekwaam zijn, maar dan volgens de open norm van het bedrijfsvoeringmodel. En u moet een pensioenverzekeraar vinden die bereid is u een pensioenvolmacht te geven, maar als u voldoende omzet kunt voorspiegelen, komt dat vast wel goed. Ik denk trouwens dat veel verzekeraars straks ook graag het beheer willen overdragen van pensioenportefeuilles die zij tegen hun zin hebben teruggekregen.

 

Ongewenst? Ach, daar kun je van mening over verschillen. Wat mij betreft mogen alle volmachtdiploma’s worden afgeschaft. Maar consequent is het niet. Als je al volmachtdiploma’s wilt hebben, dan misschien toch wel als eerste op díe gebieden waar het volmachtsysteem kan worden gebruikt om provisiebepalingen te omzeilen.

 

Of zou de minister dat diploma Volmacht Pensioenen, dat hij vorig jaar nog teveel werk vond, dit keer simpelweg zijn vergeten? Ook dat zou niet de eerste keer zijn. Dan duikt dat diploma straks gewoon op als de minister volgende maand met het definitieve consultatievoorstel komt. En waarschijnlijk hoor je hem er dan met geen woord over, waarom dat diploma niet in zijn brief van 31 januari aan de Tweede Kamer staat.

 

Dik van Velzen

Plaats een reactie