Toch maar geen Wft-diploma?

19 mei

Duizenden medewerkers in de bedrijfstak zijn bezig met PE-Plus examens en andere manieren om aan een Wft-diploma te komen. Soms met teleurstellende resultaten. Maar waarom eigenlijk? Verreweg de meeste medewerkers adviseren helemaal niet. Dan zijn er toch opleidingen, die veel beter bij hun functie aansluiten?

Het gaat ongeveer zo: iemand heeft ooit een diploma gehaald. Een B-diploma of een diploma Woningfinanciering bijvoorbeeld. En toen – met Wfd en Wft – bleken die diploma’s dankzij een soepele overgangsregeling recht te geven op gelijkstellingen voor Wft-diploma’s. Sindsdien houden duizenden medewerkers die ‘gratis’ gelijkstellingen geldig met inhaalprogramma’s, PE-bijeenkomsten en nu PE-plusexamens. Een nieuwe medewerker? Ongeacht de functie geldt: begin maar bij Wft-Basis. Het afvinken van het compliancehokje is belangrijker dan de kwaliteit van het werk.

Het lijkt alsof de Wft het zelf nadenken over opleidingen overbodig heeft gemaakt. Wft-diploma: one size fits all. Bijna niemand lijkt zich de vraag te stellen: heb ik die Wft-diploma’s wel nodig? Of: zou ik dit diploma ook hebben gehaald als ik die gelijkstelling niet toevallig cadeau gekregen had? Zinnige vragen natuurlijk. Want als het antwoord daarop ‘nee’ is: waarom besteedt iedereen er dan zoveel geld aan?

Natuurlijk: een medewerker die echt adviseert, heeft zo’n Wft-diploma nodig. Maar verreweg de meeste medewerkers in deze bedrijfstak ‘adviseren’ helemaal niet. Zeker niet ‘advies in de zin van de Wft’. In praktisch alle gevallen gaat het om het geven van informatie. En ja, daarvoor moet je ook vakbekwaam zijn, maar daarvoor geldt geen diplomaplicht. De incidentele gevallen waarin een binnendienstmedewerker een specifiek product wil aanbevelen (en dus wil ‘adviseren’ in de zin van de Wft), zijn praktisch te ondervangen. Wat is er mis met de afspraak dat daarvoor een collega contact met de klant opneemt? Die collega kan waarschijnlijk ook veel breder adviseren.

Ik zie nu vele medewerkers opleidingen volgen die nauwelijks aansluiten bij hun functie. Waardoor de echte vakkennis op de werkvloer, die het door de vergrijzing toch al moeilijk heeft, steeds meer weglekt. Waarmee bovendien opleidingsbudgetten worden opgegeten, die beter besteed hadden kunnen worden aan wél zinvolle opleidingen, zoals IVB of AOB, Verzekeringspraktijk, A-diploma of een branchediploma. Het wordt tijd voor een (her)bezinning: voor veel functies zijn Wft-opleidingen een verspilling van tijd, geld en motivatie.

Dik van Velzen

Eén reactie to “Toch maar geen Wft-diploma?”

  1. Freke Neerhof 21 mei 2014 bij 08:17 #

    ..en dan is het ook nog eens heel slecht georganiseerd!! begin februari examen gedaan, geslaagd, en nu (eind mei) nog steeds geen certificaat ontvangen!!!!

Plaats een reactie